Missie, visie en doelstellingen

Missie

Verzorgen van trainingen aan turnsters die de potentie hebben om als wedstrijdturnster lid te zijn van de vereniging. Deze trainingen worden aangeboden door voldoende en gekwalificeerd kader. Hierdoor worden de technische vaardigheden die de turnsters moeten beheersen om deel te nemen aan regionale en nationale wedstrijden verantwoord aangeleerd en uitgevoerd. De trainingen worden uitgevoerd in een daartoe ingerichte turnhal met voldoende parkeergelegenheid zodat brengen en halen van de turnsters op een veilige manier kan gebeuren.

Visie

Visie op trainingen, wedstrijden en begeleiding van Turnpunt Drenthe.

  • We leveren maatwerk in overeenstemming met de vraag op basis van het reglement.
  • We helpen de turnster op weg naar een technisch verantwoorde turnloopbaan.
  • We handelen gastvrij, betrokken en deskundig
  • We zijn een laagdrempelige vereniging
  • We verlenen de trainingen volgens professionele inzichten
  • Het ontwikkeling van de turnster is een continu en inzichtelijk proces
  • We organiseren niet alleen trainingen in Klazienaveen, maar ook bij andere verenigingen in Nederland of nodigen kader (met turnsters) uit van andere verenigingen om het technisch kader alert en geschoold te houden

Doelstellingen

De ontwikkeling van de turnster gaat in verschillende fasen. Wij onderscheiden de volgende 5 fasen;

  1. Oriënterende fase
    In deze fase worden meisjes vanaf 4 jaar uitgenodigd om deel te nemen aan spelenderwijs turnen. Basis bewegingen, als rollen, duikelen, loopvormen, balanceren, diepspringen, hoogspringen, coördinatie worden in deze fase aangeboden. Vanuit deze fase kunnen kinderen naar verschillende niveaus doorstromen. Dit kan zijn jong talent fase op 1e divisie, 2e divisie of 3e divisie niveau bij TPD of naar jong talent fase 4e divisie en lager naar een omliggende vereniging in de regio. Wij hanteren in deze fase groepsgrootten van maximaal 25 turnsters. We differentiëren naar niveau en trainen 1x per week met 1 trainer en 2 assistent trainers (oefenen aanleren basisbewegingen).
  2. Jong talent fase
    De turnsters zijn opgenomen in de selectie en maken meer kennis met het turnen. Het technisch kader bekijkt of er voldoende talent is om opgenomen te worden in de selectie van Turnpunt Drenthe. Er wordt in deze fase op een speelse manier gewerkt aan de basis elementen en de fysieke voorwaarden om te komen tot goede prestaties. Het talent van een turnster bestaat uit voldoende kracht, lenigheid en doorzettingsvermogen. Bij de kracht- en lenigheidsbeoordeling wordt gebruik gemaakt van score formulieren. Het doorzettingsvermogen is subjectieve beoordeling. Hiermee wordt ook het leerproces (de snelheid waar nieuwe onderdelen worden aangeleerd), angst, aanwezigheid op de training meegenomen. In deze fase hanteren we groepsgrootten van maximaal 10 turnsters per trainer. Spelenderwijs leren staat voorop, evenals het ontwikkelen van motivatie vanuit het kind. De basisvaardigheden worden ontwikkeld. Er wordt opbouwend getraind naar structureel 4 trainingen per week.
  3. De onderbouwfase
    De turnsters in deze fase doen mee met wedstrijden op regionaal en nationaal nivo. In deze fase wordt er geturnd volgens de verplichte oefenstof. Dit zijn voorgeschreven oefeningen bepaald door het KNGU. Turnsters worden fysiek zwaarder belast dan ze in de jong talent fase gewend waren. Niet alleen de intensiteit in de training gaat omhoog maar ook de omvang van trainingen gaat omhoog. In deze fase gaan we voor groepsgroottes van maximaal 6 turnsters per trainer. Er worden minimaal 2 trainingsstages per seizoen gehouden. Fysiek en techniek wordt getraind. Ook wordt deelgenomen aan nationale trainingen van de KNGU.
  4. De bovenbouwfase
    De turnsters in deze fase zijn bekend met het wedstrijdsysteem. Er wordt geturnd volgens het internationale reglement, het FIG-reglement. Hierdoor hebben alle turnsters verschillende oefeningen, samengesteld aan de hand van de kwaliteiten van de individuele turnster. Turnster turnen op regionaal en nationaal nivo. In deze fase hanteren wij een groepsgrootte van maximaal 6 turnsters per trainer. Tevens wordt er 1 trainingsstage per seizoen gehouden.
  5. Carrièrefase
    Turnsters die klaar zijn met hun actieve loopbaan als turnster, krijgen in deze fase de mogelijkheid om zich in verschillende richtingen te ontwikkelen. Er is in deze fase de mogelijkheid om met een lage intensiteit (1x per week) te trainen. Daarnaast kan in deze fase gekozen worden voor een assistenten opleiding of jury opleiding. Op deze manier kunnen voormalig wedstrijd turnsters nog veel betekenen voor TPD. Er worden geen wedstrijden gedaan. Demonstraties behoren wel tot de mogelijkheden.